Monday, August 22, 2011

Kalbim Floransada Kaldı ( Gezi Günlükleri 2)

İtalyaya gidipte Floransa'yı görmeden gelmek bence yapacağınız en büyük hata olur. Hele bir iki güne sığdırmaya çalışıyorsanız, tadı damağında programındaki Vedat Milor gibi olursunuz demedi demeyin! Bir kere şehir zaten her yanıyla tarih dolu. Günümüze bu kadar çok şeyi nasıl bozmadan getirebilmiş bu adamlar diye şaşırıp kalıyorsunuz, ve takdir ediyorsunuz. Şimdi ben size görmeden gelmeyin listesi yapıyorum. Ne kadarını görebilirseniz o kadar iyi. Bendeniz gezileri öncesi kendi mesleğinin gereklerini ciddi bir şekilde icra eden bir insan olduğumdan, kütüphaneden onlarca kitabı ofisime taşımaktan hiç çekinmedim Floransa'ya gitmeden evvel. Hele bir tanesini beraberimde de götürdüm itiraf ediyorum:)  Zira Uffizi Galerisi kendisi olmadan gezilmezdi kanımca. Bu kitapların birinde eski Floransa haritası vardı.

Florance: The City and Architecture kitabından


Gittiğinizde mutlaka kaldığınız otelde ve ya sağda solda herhangi bir Floransa haritası bulabilirsiniz ancak önceden gideceğiniz yerleri işaretlemeniz, hatta mümkünse günlük planlarınızı yapmanız hem zamanınızı verimli kullanıp az zamanda çok yer görmenize yarayacaktır, hemde anlamsız yere kendinizi yormanıza engel olacaktır. Bu harita da tarihi alanları göstermesi açısından işinize yarayacaktır.

1.Tatilde harcamalarınız büyük bir kısmı da  müzelere gidiyor. Floransa'da Uffizi Gallery bence görmeniz gereken en önemli müze.Müze gezmeyi seviyorsanız eğer,  Uffizi yi görmeden Floransa'dan gelme gibi bir lüksünüz yok bilmiş olun. Görebileceğiniz en önemli rönesans harikaları burada!  Benim Floransa'ya gitmeden evvel oluşturduğum listenin en başında geliyordu bu galeri, sizde mutlaka görün derim. Ben Şubatta gitmeme rağmen korkudan kuyruk bekleme derdi olmasın diye önceden online almıştım biletimi. Hiç sıra yoktu ama riske girmek istemedim çünkü okuduğum her yerde uzun bekleme kuyruklarından bahsediliyordu.Bu nedenle görmeden gelmemenizi tavsiye edeceğim bu müzenin biletini online alın! Sitesi de: http://www.uffizi.org/
Hatta burda görmeniz gereken en önemli eserler hakkında da birkaç şey bilmenizde yarar var.

2. Şehrin göbeğinde bütün haşmetiyle sizi selamlayan Cathedral , yani  Santa Maria del Fiore klisesinin ya tepesine ya da 444 basamaklı en yüksek çan tepesi olan Gitto's Campanile ye mutlaka çıkın ve bu manzarıyı görün!

3.  Basilica di Santa Maria del Fiore  nin vaftizhanesinin kapısının üzerindeki figürleri mutlaka inceleyin. Bunların herbiri ayrı bir olayı anlatmakta hatta bu amme hizmetini de üşenmeden yapabilirim. Önce şu listemizi bitirelim:)


4. Çok klasik ama şehri terk etmeden birkez de Michelangelo tepesinden şehre bakın. Bu güzel manzarayı da kaçırmamış olursunuz böylece..Orda ki Michelangelo'nun Davut heykelinin aslıda Galleria Acedemia da bulunmakta .


5. Ponte Vecchio da olmazsa olmazlardan elbette. Ama köprünün kendisini görmek için diğer köprülerden bakmanız gerekli doğal olarak. Ponte Vecchio yu güzel yapansa, içinde bulunan küçük kuyumcu dükkanları. Bunlar özellikle hemcinslerimin başını döndürebilecek güzellikte ürünler sergiliyor vitrinlerinde. Benim gibi bir Cameo hastasıysanız, paraya kıyıp birtane alınız, sonra pişman olmayınız. Buradakilerin pahalı olmasının sebebi, gerçek Cameo sanatını kullanmaları ve arka levhayı da gerçek altınla kaplamaları. Sadece Cameo takıları değil, aynı zamanda kırmızı mercanlardan da çok güzel kolyeler mevcut. Alışveriş listenizi yeniden gözden geçirmekte yarar var.

6. Uffizi Galery'nin hemen yanında bulunan meydan Piazza della Signoria da ki heykellerle de tanışmakta fayda var. Özellikle Medusa'nın kafasını elinde tutan Perseus takdire şayan.

7.Santa Maria Novella da bulunan Farmaceutica ( eski bir eczane de diyebiliriz) özellikle hemcinslerimin başını döndürebilecek çeşitte ürün sunmakta. Bu eski eczanede tamamiyle bitkisel kremler, parfümler,sabunlar sizleri bekliyor. En azından alamayacaksanız bile denemeden gelmeyin derim.

Bunlar en bilindik ve görülmezse olmaz yerleri Floransa'nın. Belirli günlerde kurulan pazarları, olmazsa olmaz deri aksesuarları, her köşe başında beliren tarihi binaları ve müzeleriyle Floransa burada yer almaya devam edecek. Ama bu sefer ki post burada bitsin, yoksa bu gidişle hiç yayınlayamayacağım:)

1 comment: